Günlük hayatta sıklıkla gerçekleştirdiğimiz çoğu eylemi yapabilmek için motor becerilere ihtiyacımız var. Motor beceriler kısaca belirli bir işi yapabilmek için uygun kas gruplarını, sinir sistemini ve beyni aynı anda harekete geçirme kabiliyetidir. Çocukluk boyunca aşama aşama gelişen motor becerilerin en çok ilerlediği zaman kreş ve anasınıfı dönemidir. Motor beceriler ince ve kaba ya da diğer adıyla kalın olarak ikiye ayrılır. İnce motor becerileri, el ve parmaklarda bulunan küçük kas gruplarıyla yapılan yazma, resim yapma, çatal bıçak kullanma, düğme ilikleme, giyinme gibi işlerin gerçekleştirilebilmesidir. Kaba motor beceriler ise daha büyük kas gruplarıyla yapılan yürüme, zıplama, koşma gibi hareketleri sağlar.
Hem günlük hayattaki sıradan hareketler hem de akademik yetenekler açısından büyük önem taşıyan motor beceriler, her çocukta farklı hızda gelişir. Gelişim hızını etkileyen çevresel ve biyolojik pek çok faktör olmakla birlikte çocuğun günlük pratikleri de ilerlemede belirleyici olur. Sanat ve spor faaliyetleri genel olarak psikomotor gelişime yarar sağlar. Ayrıca evde kolayca yapabileceğiniz eğlenceli oyunlarla ve vereceğiniz küçük görevlerle çocuğunuzun motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.
İnce Motor Becerilerini Geliştiren Faaliyetler
- Oyun hamuruyla oynamak parmak kaslarını geliştirdiği gibi yaratıcılığın artmasına da yardımcı olur.
- Kâğıt kesmek, kâğıt katlamak ince motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
- Düz çizgi çizme, çizilmiş bir şeklin içini boyama gibi faaliyetler el kaslarını güçlendirir.
- Legolarla oynamak el göz koordinasyonu ve kasların güçlenmesi açısından faydalı olmakla birlikte hayal gücünü ve problem çözme kabiliyetini de geliştirir.
- Tek başına ellerini yıkamak ince kasları güçlendirmekle birlikte kişisel bakım, sağlıklı yaşam gibi konuları öğrenmeye yardımcı olur.
- Düğme iliklemek, fermuar kapatmak, kavanoz kapaklarını açmak gibi küçük görevleri çocuğunuza devrederek ince motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.
Kaba Motor Becerilerini Geliştiren Faaliyetler
- Seksek oynamak zıplama, tek ayak üstünde dengede durma gibi eylemleri içerdiği için kaba motor becerileri için çok faydalıdır. Aynı zamanda taşı atma eylemi dolayısıyla el göz koordinasyonuna ve sayıları içermesi sebebiyle saymayı öğrenmeye yardımcı olur.
- Dans etmek kasların büyük bir kısmını harekete geçirdiği için kas ve motor gelişimine katkı sağlar. Aynı zamanda ritim duygusunu geliştirir.
- Çocuğunuzun yaşına göre voleybol, futbol, basketbol gibi oyunlar veya topa vurma ve yakalama oyunu el göz koordinasyonu ve kasların gelişimine yardımcı olur.
- Düz çizgi üzerinde, yan yan, geri geri veya eğimli zeminde yürüme gibi egzersizler denge ve motor beceriler için fayda sağlar.
- İp atlamak bacak kaslarının güçlenmesini, koordinasyon ve denge yeteneklerinin gelişmesini sağlar.
- Twister oyunu dengede durma, esneklik gibi özellikleri geliştirir.
Motor beceri gelişimi fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimle birlikte ilerler. Dolayısıyla tüm bu faaliyetleri ve sizin ekleyebileceğiniz başka eğlenceli faaliyetleri çocuğunuzla birlikte yapmak motor becerileri geliştireceği gibi geçirdiği eğlenceli vakit, sizinle yaptığı paylaşım veya diğer çocuklarla sosyalleşmesi dolayısıyla çocuğunuzun bir bütün olarak gelişmesine katkı sağlar.