Search
Close this search box.
BİLGİ TALEP FORMU

Dijital güvenlik nasıl sağlanır?

İçerik Rehberi

Dijital Dünyada Güvende Kalmanın Yolları

Son günlerde gündeme sıkça gelen ve çok tartışılan bir konu olan dijital güvenlik herkesin dikkat etmesi gereken ve yüksek öncelikli bir konu. Kişisel bilgilerimizin dijital ortamlarda saklı kalması pek mümkün olamayabiliyor. Hem çocuklarımız hem de bizler, günümüzün bir kısmını dijital dünyada geçiriyor ve bilgilerimizi de dijital ortamlarda paylaşıyoruz.

Dijital Ortamlarda Hangi Bilgilerimiz Var Olabilir?

Neredeyse her gün kullandığımız sosyal medya hesaplarımız, arama motorları ve diğer web siteleri bilgilerimizi paylaşmayı kabul ettiğimiz dijital mecralar. İnternette vakit geçirirken ister istemez bilgilerimizi de paylaşmış oluyoruz.

Nasıl Güvende Kalabiliriz?

Burada bize düşen kendi bilgilerimizi korumamız ve özellikle çocuklarımızı bu konuda aydınlatmamız. Sosyal medya hesaplarına biz istesek de istemesek de üye olan ve sosyal medyada zaman geçiren çocuklarımızın güvende olması için yapabileceğimiz şeyler var. Biz ve çocuklarımız için önemli olan bu yedi madde şu şekilde:

  1. Kişisel bilgilerini her sosyal medya hesabında paylaşma ya da sadece arkadaşlarının görebileceği şekilde paylaş; tam doğum tarihin, okuduğun okul, çalıştığın yer, ev adresin, telefon adresin vb.
  2. Tanımadığın kişilerle iletişime geçme; eğer o kişiler seninle iletişime geçerse bunu bize mutlaka anlat.
  3. Güvenli olmadığı bildirilen sitelere girmeye çalışma.
  4. Okuduğun her şeye inanma. Nasıl ki insanlar günlük hayatlarında yalan söyleyebiliyorlarsa bunu dijital ortamlarda da yapabilirler. Kaynağı belirtilmemiş veya doğruluğu ispatlanmamış mesajlara/bilgilere güvenme. Onları paylaşma.
  5. Toplu alanlarda bilmediğin ve şifresi olmaya wi-fi ağlarına bağlanma.
  6. Sosyal medya hesapların, e-mail adreslerin, üyeliklerin gibi şeylerin şifresini herkese söyleme. Şifrenin kolay tahmin edilebilir (doğum tarihi, ismin vb.) şeyler olmamasını sağla.
  7. Dijital ortamlara yüklenen hiçbir şeyin kaybolmadığını unutma. Sen silsen bile, bilgilerin ve gönderilerin aslında orada kalır. Paylaştığın fotoğraflar ve videolar konusunda dikkatli ol.

Artık bir parçası olduğumuz dijital dünyada kendimizi ve bilgilerimizi güvende tutmamız önemli. Bizim için sınırsız bir bilgi kaynağı olan internet onu doğru kullandığımız sürece bizim için yararlı olacaktır.

Siz de kendi yöntemlerinizi bizimle yorum olarak paylaşmayı unutmayın.

Bilişim ve Kodlama hakkında daha detaylı bilgi için -> https://gokkusagi.k12.tr/bilisim-ve-kodlama/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


DAHA FAZLA İÇERİK

Hayatımızı Etkileyen Kavram: Dijital Okuryazarlık

Dijital okuryazarlık, bireylerin teknolojik ortamlarda bilgiyi etkin bir şekilde arayabilme, değerlendirebilme ve kullanabilme yeteneğidir. Günümüzde gittikçe artan dijitalleşme, dijital okuryazarlığı…

Öğrenme Stillerinin Yaşamdaki Önemi

Öğrenme stilleri, bireylerin bilgiyi en iyi nasıl işlediği ve anladığı yöntemlerdir. Bu yazıda, öğrenme stillerinin tanımı, önemi ve çeşitleri ele…

Çocuklarda Dikkat Eksikliğini Anlamak

Çocuklarda dikkat eksikliği, çocuğun hem akademik hem de sosyal hayatını etkileyen önemli bir sorundur. Dikkat eksikliği nedir, belirtileri nelerdir, nedenleri…