Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
BİLGİ TALEP FORMU

Teknoloji Bağımlılığının Zararları

İçerik Rehberi

Teknoloji bağımlılığının zararları gün geçtikçe daha fazla kişide etkisini gösteriyor.

Teknoloji her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da kullanım bağımlılığa dönüştüğü zaman kişi ve çevresi zorlu süreçlerden geçebiliyor.

Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Teknoloji bağımlılığı, akıllı cihazların kontrolsüzce kullanılmasıdır. Aynı zamanda telefon bağımlılığı, internet bağımlılığı, telefon bağımlılığı olarak da adlandırılabilir. 

Teknoloji bağımlısı bir kişi telefon, tablet, bilgisayar, oyun konsolları gibi cihazları hayatlarının merkezine yerleştirir. Kendini sosyal çevresinden soyutlar. Ailesiyle problemler yaşamaya başlar. Sorumluluklarını ikinci plana atarak okul ya da iş hayatında sorunlar yaşar. Kişisel ihtiyaçlarını erteleyebilir. Bu gibi sorunlar sonucu kişi depresyon haline girebilir ve kendini kötü hissettikçe teknolojiyi daha fazla kullanma ihtiyacı duyabilir. Böylece bir kısır döngü başlamış olur.

Teknoloji Bağımlılığının Zararları

 Teknoloji bağımlılığının zararları sandığımız gibi sadece fiziksel yönde olmuyor. Aynı zamanda duygusal anlamda da kişiye zarar veren bu bağımlılık, en az diğer bağımlılıklar kadar tehlikelidir. Diğer bağımlılıklarda da olduğu gibi beynin haz noktasını uyararak kişinin anlık olarak mutlu hissetmesini sağlar. Kişinin bu mutluluk hissini sürekli yaşamak istemesi dürtü kontrol bozukluğunu başlatır ve duygusal olarak yıpratır.

Teknoloji bağımlılığının fiziksel zararları

1. Omurga Rahatsızlıkları

Kişi uzun süreler boyu bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlara konsantre olduğu için sırt ve boyun ağrıları oluşabilir. Yanı sıra uzun süre hareketsiz kalmak skolyoz, fıtık, kamburluk gibi omurga rahatsızlıklarına da neden olabilir.

2. Baş Ağrıları

Uzun süre maruz kalınan sürekli değişen ışık ve ses baş ağrılarına ve migrene sebep olabilir.

3. İnsomnia 

Teknoloji bağımlılığının zararlarından biri de İnsomnia’dır. İnsomnia, uykuya dalmada güçlük yaşama, gece uykudan uyanma ya da çok erken saatlerde uyanma ve uykuya dalmakta sorun yaşama olarak tanımlanan bir uyku bozukluğudur. 

Kişinin uyumak yerine teknolojiyle geçirdiği süreye vücut alışır, beden yorgun olsa da uykuya dalma gerçekleşmez. Uykuya dalınsa bile kabuslar görülebilir. Özellikle çocuklar yanlış içerik tükettiklerinde geceleri korku hali oluşabilir.

4. Sağlıksız Beslenme

Teknoloji bağımlısı birey teknolojik cihazlardan ayrı düştüğü zaman yoksunluk hissine kapılır. Bu yüzden genelde telefon, bilgisayar,tablet eşliğinde yemek yer. Bazen o kadar dalar ki yemek yemeği dahi unutabilir veya ekran önünde geçirdiği süre boyunca yediği miktarı fark edemeyebilir. Bunun sonucunda kişi dengesiz ve düzensiz beslenmiş olur. Gün içinde alması gereken besin değerini alamaz ya da fazlasını alır. 

5. Aşırı kilo kaybı veya Obezite 

Sağlıksız beslenme sonucunda kişi aşırı kilo alabilir ya da aşırı kilo kaybı yaşayabilir. Kişinin duygusal durumuyla da ilişkilendirilebilen bu yemek bozuklukları teknoloji bağımlılığının zararlarından biridir. Kişi bilgisayar ya da telefon başındayken hızlıca bir şeyler yiyebilmek adına sürekli fast food tüketebilir. Gece geç saatlerde de uyanık olduğu için fast food tüketebilir bu yüzden de kilo artışı meydana gelir. Tam tersi olarak da kişi besin ihtiyacını sürekli olarak erteleme sebebiyle aşırı kilo kaybı gerçekleşebilir.

Teknoloji Bağımlılığının Duygusal Zararları 

1. Depresyon 

Kişi kendini çevresinden soyutladığı için yalnızlaşmaya başlar. Aynı zamanda sorumluluklarını ertelediği için iş, okul, aile hayatında sorunlar başlar. Bu yalnızlık ve sorunlar kişiyi depresyona sokabilir. Depresyondan kaçış olarak kişi teknolojiyi bir güvenli alanı olarak seçebilir ve kaçış yolu olarak gördüğü bu bağımlılık artabilir.

2. Öfori 

Öfori (Euphoria) aşırı derecedeki mutluluk, neşelilik halidir. Abartı düzeyindeki mutluluk patolojik bir sorun olarak gözükür ve beyinle ilgili bir sorunun erken belirtisi olabilmektedir.

Teknoloji bağımlılığının zararlarından bir diğeri olan Öfori; duygusal tatmin, heyecan verici olaylar, büyük başarılar elde etme sonucu tetiklenebilir. Teknoloji bağımlılarında bir oyunu kazanmış olmak onlara çok büyük heyecan ve mutluluk verebilir. Bu şekilde de Öfori durumu devam edebilir. Bu mutluluğu sürekli yakalamak isteyen kişi sürekli olarak mutlu olduğu durumu tekrarlar. 

3. Öfke Kontrol Bozukluğu 

Öforinin tam tersi olarak da açıklayabileceğimiz öfke kontrol bozukluğu kişinin çok çabuk sinirlenmesi, sinirlendiği olaylara çok abartılı tepkiler göstermesidir. Fiziksel şiddet göstermeye kadar gidebilen öfke kontrol bozukluğu bireyi yalnızlaştırır, kendisine ve çevresine zarar verir. Örnek olarak çevrimiçi oyunlarda kaybetme, yanlış hamle yapma, ya da takım arkadaşlarının hatası sonucunda elektronik cihazları fırlatma, kırma, çevresindeki kişilere ve nesnelere zarar verme gösterilebilir. Teknoloji bağımlılığının zararları bu boyutlara ulaşabilir.  Bağımlı kişi öfkesini günlük hayata da yansıtır ve en ufak şeye sinirlenerek karşısındaki insanları üzebilir.

4. Tahammülsüzlük 

Teknoloji bağımlısı birey her istediği bilgiye kolayca ve hızlıca erişebildiğinden gerçek hayattaki zorluklara karşı tahammül seviyesi düşebilir. Bu sebeple üzülme, sinirlenme duyguları ortaya çıkabilir. Bir market sırasında beklemek bile onları sinirlendirebilir.

5. Ani Ruh Hali Değişimleri 

Sosyal medya gibi platformlarda kullanıcıların karşısına saniyelik olarak birçok görsel, bilgi, video çıkmakta. Bir gönderi kullanıcıları güldürebiliyorken diğer gönderi ise üzülmelerini ya da acımalarını sağlayabilir. Saniyeler içinde duygunuzu değiştirebilen sosyal medya, teknoloji bağımlıları için çok daha tehlikeli. Sosyal medyada uzun saatler geçirenler duygularını kontrol etmekte zorlanırlar. Teknoloji bağımlılığının zararları sanılandan daha zararlı olabiliyor. 

Gökkuşağı Koleji’nde Teknoloji Eğitimi

Gökkuşağı Koleji, öğrencilerine IT ve STEM eğitimleriyle teknolojiyi verimli, doğru ve yetkin kullanabilmeyi öğretir. Gökkuşağı Koleji öğrencileri teknolojinin faydaları kadar zararlarını da bilerek doğru içeriği tüketir. Doğru içeriği tüketmekle kalmaz aynı zamanda da üretir.

CAP ( Creativity- Activity Programme) ile yaratıcı düşünmeyi öğrenir ve bu yaratıcılığı hayatının her döneminde kullanır.  Bu sayede sadece akademik değil pratikte de başarılı olan öğrenciler yetişmiş olur. 

Gökkuşağı Koleji hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DAHA FAZLA İÇERİK

Öğrenciler İçin Kariyer Planlaması Neden Önemli ve Ne Zaman Başlamalı?

Kariyer yolculuğu, çoğu öğrenci için karmaşık ve zaman zaman kafa karıştırıcı bir labirent olabilir. Gençler için geleceğini planlamak, hem akademik…

Özel Okullarda Bursluluk Sınavı

Eğitim hayatının belki de en önemli dönemeçlerinden biri olan bursluluk sınavları, öğrenciler için hem bir fırsat hem de bir meydan…

Okullarda Sürdürülebilirlik Eğitimi: Öğrencilere Çevre Bilinci Kazandırma

Çevre bilinci ve sürdürülebilirlik, günümüz dünyasında giderek daha fazla önem kazanıyor. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve çevresel sorunlarla karşı…