Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
BİLGİ TALEP FORMU

STEM Eğitimi Nedir? Ne Kazandırır?

İçerik Rehberi

STEM ne demek sorusu son dönemde sık sık soruluyor. Amerika’dan dünyaya yayılan bu eğitim yaklaşımı ülkemizde de kimi özel okullarda uygulanıyor. Öğrencilerin fen, matematik, mühendislik ve teknoloji alanlarında eş zamanlı gelişmesine olanak tanıyan bu sistem bilgilerin ezberlenmesi yerine derinlikli bir öğrenme sağlıyor. 

Öğrencilerin projeler üzerinden deneyimleyerek öğrendiği bu yaklaşım derslerin gerçek hayatla bağlantısını kurmayı ve bilgileri hayatın her alanında kullanmayı kolaylaştırıyor.

STEM Ne Anlama Gelir?

STEM, science(bilim), technology(teknoloji), engineering(mühendislik), math(matematik) kelimelerinin ilk harflerinden oluşan bir kısaltmadır. 

Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında disiplinler arası bir eğitim sistemini ifade eder. Bu yaklaşım anasınıfından üniversiteye kadar eğitimin tüm aşamalarında uygulanabilir. 

Bilim öğrencilerin yaşam ve evren üzerine düşünmesini, araştırmasını ve sorgulamasını sağlar. Teknoloji, teknolojik ürünlerin anlaşılmasını, verimli kullanımını anlatır. Mühendislik, problem çözme yeteneğinin yanında bilgileri gerçek hayatta uygulamanın yöntemlerini öğretir. Matematik ise analitik düşünmeyi, hataları tespit etmeyi ve ortadan kaldırmayı kazandırır. 

STEM tüm bu alanları iç içe işleyerek kapsamlı düşünmeyi, çözüm için çok sayıda bilgi ve beceriyi bir araya getirmeyi sağlar. 

STEM Eğitimi Ne Kazandırır?

STEM ne demek diye sorulduğunda verilebilecek cevaplardan biri de bu yaklaşımın çok kapsamlı bir öğrenme olanağı sunduğu. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında bilgi birikimi kazandırmanın yanında birçok beceriyi de güçlendiriyor.

STEM öğrencilerin yaratıcı, eleştirel düşünme, iletişim, iş birliği, problem çözme gibi yeteneklerini geliştiriyor. 

Öğrenciler proje ve ürün geliştirme üzerinde çalıştıklarından eğitim hayatları ve kariyerleri boyunca gerekli olan birçok bilgi ve beceriyi bu eğitim sistemiyle kazanırlar. İş hayatlarında daha yaratıcı, girişimci ve öz güvenli olmalarının yolu açılır.

Öğrencilerin sorunları tespit ederek onlara yaratıcı çözümler bulduğu bu sistemde, öğrenciler toplumun, dünyanın sorunları üzerine düşünme olanağı bulur. Toplumsal ve küresel sorunlara çözümler düşünmek onların toplum bilincini ve duyarlılığını da geliştirmeye yardımcı olur.

STEM eğitiminin amaçları ve kazanımları arasında aynı zamanda 21. yüzyıl becerileri olarak tarif edilen birçok yeteneğin kazanılması da vardır. 

STEM eğitiminin desteklediği 21. yüzyıl becerileri;

  • Yaratıcılık ve yenilenme
  • Eleştirel düşünme
  • Problem çözme
  • İletişim
  • İş birliği
  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri (ICT) Okur-Yazarlığı
  • Esneklik ve Uyum
  • Girişimcilik ve Öz-Yönelim
  • Sosyal ve Kültürlerarası Beceriler
  • Üretkenlik ve Sorumluluk
  • Liderlik ve Sorumluluk

STEM Etkinlikleri Nelerdir? 

STEM ne demek sorusunun cevabı içeriği ifade ettiği gibi aynı zamanda bir öğrenme sistemini ifade ediyor. STEM eğitimlerinde öğrenciler projeler üzerinde çalışıyor ve fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerini bir arada kullanarak projeleri başarıya ulaştırmaya çalışıyor. 

STEM eğitiminin aşamaları;

    • Sor: Problemi tespit et.
  • Hayal et: Olası çözümler bul.
  • Plan yap: Gerekli kaynak ve materyalleri tespit et.
  • Yap ve geliştir: Ürün oluştur ve geliştir.
  • Paylaş: Ürününü tanıt ve başarını paylaş.

Anasınıfında STEM Eğitimi

STEM eğitimi anasınıfından itibaren başlayabilir. Hatta bu eğitime erken yaşta başlamak çok daha kolay ve verimlidir. Çünkü çocuklar doğal olarak merak etmeye, soru sormaya eğilimlilerdir. 

Onların sahip olduğu bu beceriyi teşvik etmek, STEM konularında başarının başlangıcını oluşturur. Sorulan soruların ardından çözümler bulmak için araştırmaya teşvik edilir ve STEM döngüsü ilerletilir.

İlkokulda STEM Eğitimi

İlkokulda STEM ne demek sorusunun cevabını içeren disiplinler arası çalışmanın esasları kavratılır. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına ilişkin seviyeye uygun bilgiler verilir. 

İlkokul yaş grubuna uygun uygulamalarla çocukların yaratıcılık, eleştirel düşünme, iletişim ve iş birliği yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenir. 

Ortaokulda STEM Eğitimi

Ortaokulda STEM eğitimi önceki seviyelere göre biraz daha zorlaşır. Öğrenciler STEM’in içerdiği alanlara ilişkin daha kapsamlı bilgiler edinmeye başlar. Buna bağlı olarak uygulamalar da daha gelişkin bir hal alır. 

Öğrenciler bu aşamada üretime dayalı projelerde yer alır. Keşfetmek, deneyimlemek ve üretmek üzerine kurulu bu süreç öğrencilerin bilişsel ve sosyal gelişimlerini güçlendirir.

Lisede STEM Eğitimi

Lisede STEM eğitimi STEM ne demek sorusunun tam anlamıyla cevabını içerir. Lise seviyesinde bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına ilişkin kapsamlı bilgiler edinilmiş olduğundan karmaşık problemler üzerine çalışılır. 

Öğrenciler bu seviyede nitelikli ürünler geliştirebilir, ulusal ve uluslararası projelerde yer alabilir. 

STEM ve Robotik Kodlama

Robotik kodlama, STEM alanlarının her birindeki birikimin iç içe kullanılması ve STEM eğitiminin geliştirmek istediği analitik düşünme, problem çözme, iş birliği gibi özelliklere katkı sağlaması nedeniyle bu eğitimle birlikte öğretilmeye uygundur. 

Gökkuşağı Koleji, gelişmiş teknolojilerle donatılmış kapsamlı laboratuvarları ve uzman kadrosuyla STEM ve robotik kodlama eğitimi vermektedir.

Kodlama ve programlama eğitimine erken yaşta başlanması geleceğin teknoloji öncülerinin yetişmesine olanak sağladığı gibi başka alanlara yönelen öğrencilerin de yaratıcı, analitik düşünme, iş birliği gibi becerilere sahip olmasını sağlar. 

Bu yazımızda STEM ne demek sorusunun yanıtını aradık. Gökkuşağı Koleji hakkında ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DAHA FAZLA İÇERİK

Öğrenciler İçin Kariyer Planlaması Neden Önemli ve Ne Zaman Başlamalı?

Kariyer yolculuğu, çoğu öğrenci için karmaşık ve zaman zaman kafa karıştırıcı bir labirent olabilir. Gençler için geleceğini planlamak, hem akademik…

Özel Okullarda Bursluluk Sınavı

Eğitim hayatının belki de en önemli dönemeçlerinden biri olan bursluluk sınavları, öğrenciler için hem bir fırsat hem de bir meydan…

Okullarda Sürdürülebilirlik Eğitimi: Öğrencilere Çevre Bilinci Kazandırma

Çevre bilinci ve sürdürülebilirlik, günümüz dünyasında giderek daha fazla önem kazanıyor. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve çevresel sorunlarla karşı…