Search
Close this search box.
BİLGİ TALEP FORMU

Sporun Faydaları

İçerik Rehberi

Sporun faydaları kişinin bilişsel gelişiminden fiziksel gelişimine geniş bir yelpazede kendini gösterir. Özellikle erken yaşlarda başlanan sporun etkileri çok daha büyüktür. Çocuklar küçük yaşta spor yapmaya başladıkları için sağlıklı bir yaşam sürdürmeyi, disiplinli, azimli, sabırlı olmayı ve bunu korumayı öğrenirler.

Spor Yapmanın Fiziksel Gelişime Faydaları

1. Kas kütlesi ve kas gücü artar

Kas kütlesinin artmasıyla birey daha fit ve sağlıklı bir bedene sahip olur. Fiziksel olarak daha kuvvetli olur. Dinç olur ve daha geç yorulur.

2. Kalp ritmi düzene girer ve kalp rahatsızlıkları riski azalır

Düzenli spor yapmak kalp ritim fonksiyonlarının daha düzenli çalışmasını sağlar.

Spor yapmak oluşabilecek kalp – damar rahatsızlıklarını minimuma indirir ve olası bir kalp krizinde hayatta kalma oranını yükseltir.

3. Metabolizmayı hızlandırır

Sporun faydaları arasında metabolizmayı hızlandırması da vardır. Spor yaparken nabız yükselir. Yükselen nabız da metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımında yardımcı olur.

4. İyi kolesterol miktarı artar

Kolesterol tüm hücrelerde ve kan dolaşımında bulunan bir yağdır. İyi kolesterolü vücut kendisi üretir. D vitamini, vücut için önemli hormonlar ve hücre zarı üretimi gibi önemli işlevleri vardır. 

5. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye teşvik eder

Sağlıklı yaşam için spor tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda beslenme de çok önemlidir. Spor yapan birey bunun farkındadır ve düzenli beslenir. Besinlerinde sağlıklı yağlar kullanarak kötü kolesterolün oluşmasını engeller.

6. Tansiyonu düzenler

Tansiyon atardamarlardaki kan basıncıdır. Bu basıncın yüksek olması hipertansiyona yol açar. Sporun faydalarından biri de hipertansiyona iyi gelmesidir. London School of Economics (LSE) tarafından yapılan araştırmalara göre düzenli egzersiz yapmanın tansiyonu dengede tutmada en az ilaçlar kadar etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

7. Omurga sağlığını korur

Spor yapmak sağlıklı bir omurga için çok önemlidir. Bireye düzgün bir postür kazandırır. Duruş bozuklukları, bel ve sırt ağrılarına iyi gelir.

Spor Yapmanın Bilişsel Gelişime Faydaları

1. Motivasyonu yükseltir

Bireyin günlük hayatındaki motivasyonu artırır, güne daha mutlu ve enerjik başlamasını sağlar.

2. Takım ruhu oluşturur

Kişinin sadece sporda değil iş, okul ya da sosyal alanlarda çevresiyle uyumlu olmasını sağlar. Spor yapan kişiler çevresiyle birlik içindedir, empati duyguları yüksektir ve duyarlıdır.

3. Mental sağlığı korur

Sporun faydaları arasında mental sağlığı korumak da yer alır. Egzersiz yapmak kötü düşünceleri uzaklaştırarak depresyon gibi mental rahatsızlıkları önler. Kişinin kendisiyle iç içe olmasını, ana odaklanmasını ve bedenini dinlemesini sağlar.

4. Odaklanmayı güçlendirir

Spor yapmak takip gücünü artırdığından odaklanmayı da artırır. Dikkat eksikliğine iyi gelir, disiplinli ve planlı olmayı, zamanı doğru yönetmeyi, problem çozmeyi öğretir. 

5. Pes etmemeyi aşılar

Spor yapmak hayatımızdaki zorluklarla başa çıkmayı öğretir. Engellere rağmen hedeflerimiz doğrultusunda yürüyen, pes etmeyen ve azimli kişiler olmamızı sağlar. Öğrencilerin okuldaki performanslarına ve akademik hedeflerine de etki eder. 

6. Sosyal çevreyi genişletir

Spor sayesine kişiler birçok insanla tanışarak güzel arkadaşlıklar kazanır, sosyalleşir. İçe dönük birçok kişi zamanla spor sayesinde daha dışa dönük ve aktif olduklarını belirtmiştir.

Gökkuşağı Koleji öğrencileri sporun faydalarını bilen, önemseyen, zihinlerini ve vücutlarını geliştiren öğrencilerdir. Bu yüzden Gökkuşağı Koleji, öğrencilerine kendilerini geliştirebilecekleri alanlar sunuyor. Futbol, basketbol, voleybol, tenis, okçuluk, binicilik, yüzme ve daha birçok spor dalında eğitimler vererek kaliteli yaşama önem veren bireyler yetiştiriyor.

Gökkuşağı Koleji hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


DAHA FAZLA İÇERİK

Hayatımızı Etkileyen Kavram: Dijital Okuryazarlık

Dijital okuryazarlık, bireylerin teknolojik ortamlarda bilgiyi etkin bir şekilde arayabilme, değerlendirebilme ve kullanabilme yeteneğidir. Günümüzde gittikçe artan dijitalleşme, dijital okuryazarlığı…

Öğrenme Stillerinin Yaşamdaki Önemi

Öğrenme stilleri, bireylerin bilgiyi en iyi nasıl işlediği ve anladığı yöntemlerdir. Bu yazıda, öğrenme stillerinin tanımı, önemi ve çeşitleri ele…

Çocuklarda Dikkat Eksikliğini Anlamak

Çocuklarda dikkat eksikliği, çocuğun hem akademik hem de sosyal hayatını etkileyen önemli bir sorundur. Dikkat eksikliği nedir, belirtileri nelerdir, nedenleri…