Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
BİLGİ TALEP FORMU

Sorumluluk Bilinci Olan Öğrenciler Yetiştirmenin Önemi

İçerik Rehberi

Dışarıdan uyaran beklemeden içsel süreçlerle davranış oluşturmak, yani öğrencilerimizin sorumluluk bilinciyle davranışta bulunmasını sağlamak Gökkuşağı ailesi olarak biz öğretmenlerin en temel ilkesidir.

Peki başta kendisine, sonra çevreye, doğaya, yaşlılara, hayvanlara karşı sorumluluklarını bilen öğrenci nasıl yetişir?

En önemli nokta yaşa uygun görevler verilmesidir. Bununla birlikte öğrencinin seçim şansının olması yani ‘gönüllü’ olması ve yaparak-yaşayarak davranışın sonuçlarını görmesi gerekir.

Bu doğrultuda haftalık olarak öğrencilerimize verilen ‘test takip çizelgeleri’ ile çocuklarımızı hem sınav sistemlerine hazırlıyor hem de bir yaptırımı olmadan soru çözmelerini bekliyoruz. Ödül, not gibi dışardan gelen pekiştireçler olmadan öğrencilerimizin içsel motivasyonla sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz.

Okulumuzdaki sosyal sorumluluk projelerini yine gönüllülük ilkesiyle yapıyoruz. Örneğin; görsel sanatlar öğretmenimiz gönüllü öğrencilerimizle hayvan barınakları yapıp, boyuyor. Pi günü etkinliğinde öğrencilerimiz kendi istekleriyle yaptıkları ürünleri satarak Mehmetçik Vakfı için bağış topluyor. Yapılan sembolik paraları satın alarak çoğu öğrencimiz  destek oluyor.

Sorumluluk bilincindeki bir diğer ilke olan yaparak-yaşayarak davranışın sonuçlarını görmeyi önemsiyoruz . Bu doğrultuda poşetlerden plastik canavarı kostümüyle öğrencilerimiz İngilizce fen bilgisi öğretmenimiz rehberinde plastik şişe yerine cam kullanmanın önemini öğreniyor ve doğaya karşı sorumluluk bilinci geliştiriyor. Yine aynı kapsamda habitat çalışması, temiz-kirli el deneyleri, doğa gezileri, kuş yemlikleri yapıyoruz.

Biz Gökkuşağı ailesi olarak sorumluluklarını bilen öğrenci yetiştirmeyi eğitim öğretilerimizin merkezine koyuyor, bu kapsamda çalışmalar yapmayı çok değerli görüyor ve destekliyoruz. Çünkü, biliyoruz ki sorumluluklarını bilen birey hem kendine hem diğer bireylere karşı sorumlulukları olduğunu bilir. Başkasının haklarına saygılı olur ve diğer bireylerin de haklarının korunmasından kendini sorumlu hisseder. ‘Bana dokunmayan bin yaşasın’ demez.

                                                                                               Psikolojik Danışman

                                                                                      Damla GEZER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DAHA FAZLA İÇERİK

Öğrenciler İçin Kariyer Planlaması Neden Önemli ve Ne Zaman Başlamalı?

Kariyer yolculuğu, çoğu öğrenci için karmaşık ve zaman zaman kafa karıştırıcı bir labirent olabilir. Gençler için geleceğini planlamak, hem akademik…

Özel Okullarda Bursluluk Sınavı

Eğitim hayatının belki de en önemli dönemeçlerinden biri olan bursluluk sınavları, öğrenciler için hem bir fırsat hem de bir meydan…

Okullarda Sürdürülebilirlik Eğitimi: Öğrencilere Çevre Bilinci Kazandırma

Çevre bilinci ve sürdürülebilirlik, günümüz dünyasında giderek daha fazla önem kazanıyor. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve çevresel sorunlarla karşı…