Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
BİLGİ TALEP FORMU

Öz Disiplin Nedir ve Nasıl Geliştirilir?

oz-disiplin-nedir-ve-nasil-gelistirilir

İçerik Rehberi

Öz disiplin nedir, disiplin nedir? gibi soruları özellikle sınavlara hazırlanırken çokça duyuyorsun. Bu yazımızda disiplinin ve öz disiplinin ne demek olduğunu, ne kadar önemli olduğunu, kazanmanın yollarını ve kendini disipline etmenin taktiklerini öğreneceksin. Bütün bunları hayatına nasıl adapte edeceğini ve bunu 10 adımda yapmanın yöntemlerini öğreneceksin.

Disiplin Nedir?

Disiplin sözlük anlamıyla sıkı düzen demektir. Ayrıca görevini ve aldığı buyrukları tartışmasız yerine getiren kimsenin davranışı anlamına da gelmektedir. Sözlük anlamı göz önüne alındığında disiplin kolektif ve bireysel de olabilmektedir.

Belirli bir emir veya komuta doğrultusunda buna uygun olarak düzenlenmiş eylem ya da eylemsizlik disiplin olarak tanımlanmaktadır. Disiplin, öz disiplin tanımdan da anlaşılabileceği gibi başarıya götürecek temel kavramlardan, özelliklerden biridir. Şimdi ‘’Öz disiplin nedir?’’ sorusunu cevaplayalım.

Öz Disiplin Nedir?

Bu kavramın da sözcük anlamını öğrenmende yarar var. Öz disiplin, kişinin kendi kendini örgütlemesi ki bu hedeflerimize ulaşmak için en önemli adımlardan biridir. Aynı zamanda kişinin eylem kontrolünü sağlaması, kişinin sorumluluklarını yerine getirmesi ve eylemlerini bir plana uygun olarak sürdürebilmesini ifade eder.

Ne olursa olsun o gün yapman gereken ödevini yapıyor musun, yoksa bahanelerde boğuluyor musun? Bunları cevaplamadan önce disiplinin yapısını öğrenmelisin.

Kişinin başarıya ulaşmak için, potansiyelini gerçekleştirmek için öğrenmesi gereken en temel becerilerden biridir fakat öz disiplin konusunda telaş yapmaya, korkmaya gerek yok. Neden dersen disipline doğuştan sahip olma gibi bir durum söz konusu değil. Öz disiplin sahibi insanların çoğu ya bilinçli bir ailede büyüyor ya da iyi bir kolej aracılığıyla bu özelliklerini geliştiriyorlar. İyi alışkanlıkların sonradan elde edilebildiği gibi sen de öz disipline sonradan sahip olabilirsin.

O zaman tarifinde yazdığı gibi sen de kendini disipline etmek için her gün yapılması gerekenleri planlı ve zamanlı yaparak bu özelliğini geliştirebilir veya elde edebilirsin. Peki, neden bu özelliği geliştirmelisin? Öz disipline sahip olmak niçin bu kadar değerli?

oz-disiplin-nedir

Öz Disiplin Neden Önemlidir?

Öz disiplin nedir, ne demektir bu adımda öğrenmiş bulunuyorsun. Hayatta neredeyse bütün hedeflerine ulaşmak için bu beceriye ihtiyacın olacak. Mesela bu yıl üniversite sınavına hazırlanıyorsun, bundan 4 ya da 5 yıl kadar önce lise sınavına hazırlanıyordun ve bu hazırlanma sürecinde temel amacın hedefe ulaşma ve hedef koyma üzerineydi. Tam olarak bu kısımda öz disiplinin önemi ortaya çıkıyor.

Hayatta bütün hayallerin, hedeflerin için planlar yapman ve emek vermen gerekiyor ama maalesef hayat hep umduğun gibi gitmiyor. Kötü günlerin olacaktır, yorulacaksın, üzüleceksin ama bunlar olurken de efektif olabilecek misin, yapmak istediklerini yapabilecek misin, hâlâ planların için emek verebilecek misin?

Biz araştırmalar sonucu, öz disiplin becerisi yüksek kişilerin; daha iyi ilişkiler kurduğunu, disiplinsiz kişilere göre daha mutlu, daha az stresli olduğunu biliyoruz. Fiziksel ve zihinsel olarak daha sağlıklı oldukları bir gerçek. Peki neden bütün bunlara sahip olabiliyorlar? Öz disiplin nedir ki bu kadar etkisi var hayatımıza?

Çünkü kendini geliştirmek mutlu ve huzurlu olmak için çok önemli bir adım. Kendini geliştirmek ve kanıtlamak için iradeye ve öz disipline ihtiyacın var. Yaptığın diyet, spor ve ders programını öz disiplin olmadan istikrarlı bir şekilde yapman mümkün değil. Otokontrolün bu işin anahtarı o kadar.

Disiplin iyi alışkanlıklar edinmenin temel malzemesidir. Başarılı olmanın temel adımı hedefler belirlemek, planlar yapmak ve onlara uymaktır. Öz disiplin burada devreye giriyor, bunlara uymak için disipline, kontrol mekanizmasına ihtiyacın var.

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi ve Öz Disiplinle İlgisi

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisindeki birinci adım fizyolojik ihtiyaçlar. Peki nedir bu fizyolojik ihtiyaçlar? Öz disiplin nedir, öğrendik. Şimdi Maslow İhtiyaçlar hiyerarşisiyle ilgisine bakacağız.

İlk adım, fizyolojik ihtiyaçlar. Bu ihtiyaçlar yediğin yemek, barındığın ev, kışın kendini ısıttığın kıyafet, içtiğin sudur.

İkinci adım, güvenlik ihtiyacıdır. Bu da senin bedensel sağlığın, sokakta hissettiğin güven; yaşadığın yerde polis, devlet, kanun olmasıdır.

Üçüncü adım, ait olma ve sevgi ihtiyacıdır. Bu ne demektir? Bu ailenle, arkadaşlarınla sevgi ve saygı dolu derin ilişkiler kurman demektir.

Dördüncü adım, saygınlık. Prestijli bir işe, hayat sahip olma. Çevren tarafından saygı görmek ve takdir edilmek. Başkalarına saygı göstermek, başarılı olmak bu adımda önemlidir.

Son adım, kendini gerçekleştirme. Bu adım hedeflerine, hayallerine, ideallerine ulaşmaktadır. Kendini kabul etme, hayatınla barışma.. Kendini sevme ve kendinle barışma…

Peki neden bunları görüyorsun? Çünkü kendini sevmek için en temel adım kendine verdiğin sözleri tutmaktadır. Bu sözleri tutmak ve bahanelerden kaçmak için öz disipline ihtiyacın var. Başarılı olan insanların neredeyse tamamının öz disiplinleri yüksek insanlar olduğunu unutma.

DSFFDIJSLKFJKLDSJLFKJDSL

Öz Disiplin Nasıl Kazanılır?

Öz disiplin nedir, öz disiplinini geliştirmek neden önemlidir artık biliyorsun. Disiplinli olmak o kadar önemli ki IB diploma programı, STEM eğitimi gibi programlarla öz disiplin sahibi bireyler yetiştiriliyor.  Disiplinli olmanın tek yolu bu programlar değil elbette. Gel, adım adım disiplin nasıl geliştirilir öğrenelim.

  • Mutlaka hedef belirle, hedef olmadan ne plan ne de düzen oluşturabilirsin. Bu yüzden öz disiplin kazanmakta ilk adım hedefini koymak.
  • Küçük adımlarla ilerle. Hiçbir alışkanlık bir anda elde edilmez. Önce her gün erken kalkmaya başlayabilirsin, sonra kalktığın gibi spor yaparsın. Bebek adımlarıyla yola çık.
  • Kendini bil. Kendine sahip ol. Her adımın temeli aslında bu, ne yapabileceğini ve ne yapamayacağını iyi bilmen hedef koymanda ve plan yapmanda önemli olacaktır.
  • Plan yap, en iç rahatlatıcı kısımlardan biridir. Eğer plan yaparsan kafa karışıklığından da kurtulabilirsin.
  • İstikrar ve hazzı erteleme. En kritik ve en zor adımlardan biri. İstikrar ve hazzı ertelemek aslında planı uygulamanın temel şartıdır.
  • Disiplin nereden gelir? Öz motivasyondan gelir bu yüzden kendini motive et. Sana motivasyon veren sloganlar, şarkılar belki bazı şiirler dinleyebilirsin. Arada bir mola vermek seni daha az çalışkan yapmaz. Mola al ve kendini bunun için suçlama.
  • Önce zor olan işleri sonra kolay işleri hallet. Zor olan işler bekledikçe gözünde büyüyecektir bunu engellemek için erkenden onları bitir.
  • Zamanını yönet. Her zaman, her yerde aşağı yukarı neyi ne zaman yapacağını planla. Zamanı yönetmek iradeni artıracaktır. İrade, öz disiplinin atasıdır.
  • Dikkat dağıtıcılardan uzak dur, konsantrasyonunu bozma. Bir anda birkaç işle uğraşmak verimliliğini düşürecektir. Bu nedenle sadece o an yapman gereken işi yap ve dikkatini dağıtacak her şeyden kaçın.

Kendine anlayışlı ol, kendine başarısız olduğunda yüklenme. Bir daha deneme şansın olduğunu unutma fakat başarılı olduğunda kendini mutlaka kutla. Hatta kendine bir pasta kes, çiçek al, kendini dışarı çıkar.

Öğrencilerde Ön Disiplin Geliştirme

Öz disiplin, tüm yaş grupları için önemlidir. Öz disiplin küçük yaşlardan itibaren kazanılır. Öğrencilik yıllarında geliştirilen öz disiplin başarılı bir kariyer hayatının kapısını açar.

İşte öğrencilerde öz disiplin geliştirmenin bazı yolları:

  • Hedef Belirleme: Öğrencinin hedefler belirlemesi ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağına yönelik planlar yapması, öz disiplin becerisinin gelişmesini sağlar. Bu, öğrenciyi motive eder ve çaba göstermesini sağlar.
  • Düzenli Programlar: Günlük ve haftalık rutinler oluşturarak öğrenciler, zamanı yönetme ve düzenli bir şekilde görevleri tamamlama becerisini geliştirebilirler.
  • Model: Öğretmenler, aile üyeleri ve diğer yetişkinler disiplinli davranışlar sergileyerek öğrencilere model olabilirler. Bu durum öğrencilere disiplinli davranışların değerini ve nasıl uygulanacağını gösterir.
  • Pozitif Tutum: Başarıya ulaşmak için pozitif bir tutum geliştirmek önemlidir. Öğrencilere, başarısızlık halinde bile pes etmemeyi ve her zaman en iyisini yapmaya çalışmayı öğretin.
  • Görevlerin Parçalanması: Büyük görevler küçük parçalara ayrılarak daha yönetilebilir hâle getirilebilir. Bu durum, öğrencilerin bir görevi tamamlama yeteneğine olan inançlarını artırır ve disiplinli olmalarını kolaylaştırır.
  • Destekleyici Bir Ortam: Öğrencilerin öz disiplin becerilerini geliştirebilmeleri için destekleyici ve teşvik edici bir ortama ihtiyaçları vardır. Bu ortam, öğrencilerin kendilerini güvende ve özgür hissetmelerini sağlar ve öğrenmeye teşvik eder.

Öz disiplin geliştirmek zaman alır ve çaba gerektirir, ancak bu beceri öğrencilerin okulda ve hayatın diğer alanlarında başarılı olmalarını sağlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


DAHA FAZLA İÇERİK

Özel Okul Seçiminde Ailelerin Dikkat Etmesi Gereken 5 Kriter

Aileler için özel okul seçimi, çocuklarının geleceğini etkileyen önemli bir karardır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken başlıca kriterler; eğitim kalitesi,…

Çocuklarda Zaman Yönetimi Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Çocuklarda zaman yönetiminin önemi büyüktür ve bu beceri, onların hem akademik hem de sosyal hayatlarında başarılı olmalarını sağlar. Zaman yönetimi…

Hayatımızı Etkileyen Kavram: Dijital Okuryazarlık

Dijital okuryazarlık, bireylerin teknolojik ortamlarda bilgiyi etkin bir şekilde arayabilme, değerlendirebilme ve kullanabilme yeteneğidir. Günümüzde gittikçe artan dijitalleşme, dijital okuryazarlığı…