BİLGİ TALEP FORMU

Nomofobi Nedir? Hayatımıza Etkileri Nelerdir?

İçerik Rehberi

Nomofobi; Açılımı “no mobile phobia” olan nomofobi kavramı için telefonsuz kalma korkusu ya da cep telefonsuz kalma korkusu diyebiliriz. Sosyal medyada sıklıkla duyduğumuz bu hastalık yüzünden kişi akıllı telefonu olmadığında yaşayamayacakmış gibi hisseder, yoğun korku yaşar. Cep telefonsuz birkaç saat geçirmek bile onun için işkencedir.

Birçok anne baba çocuklarının ders çalışmamasından, sürekli telefonda vakit geçirmesinden şikayet eder. Nomofobi olan çocuklar ve ergenler, sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanır, bütün vaktini cep telefonunun başında harcamak ister. Nomofobi çocukların ve ergenlerin derslerini aksatmasına neden olur.

Nomofobi Belirtileri Nedir

Nomofobinin birçok belirtisi vardır. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Sürekli olarak cep telefonuna bakma isteği,
  • Cep telefonu yanında olmayınca endişe ve stres duymak,
  • Cep telefonsuz yapamayacağını hissetmek,
  • Cep telefonu kullanımından dolayı okula, işe ve sosyal hayata uyum sağlayamamak,
  • İletişim kurmak için diğer yolları kullanmaktan kaçınmak.

Nomofobi olan bireysel cep telefonsuz kaldıklarında belirli fiziksel belirtileri gösterirler. Peki nomofobinin fiziksel belirtileri nelerdir? 

  • Kalp atışında hızlanma ya da çarpıntı,
  • Nefes almakta zorluk,
  • Gerginlik ve stresten dolayı terleme -Özellikle eller terler.-,
  • İştahsızlık ya da çok yeme isteği,
  • Şiddetli baş ağrısı,
  • Uyku düzeninin bozulması,

Bu belirtilerin nomofobiyle  ilişkisi tam olarak anlaşılmamıştır, kişide olan diğer hastalıklar da bu etkilere neden olabilir. Bu belirtiler şiddetli veya uzun süreliyse bir doktor veya sağlık personeline danışılması önerilir.

Nomofobi Neden Olur

Nomofobisi olan kişi cep telefonlarını birer kurtarıcı olarak görür. Hayatının merkezinde hep cep telefonları vardır. Cep telefonsuz kimseye ya da istediği şeye ulaşamayacağını düşünür, bu durum da kişiyi strese sokar, mutsuzluğa iter.

Akıllı telefon aracılığıyla iletişim kurduğu kişi yanında olduğunda bile telefondan uzaklaşamaz, sürekli cep telefonuna bakma ihtiyacı hisseder. Nomofobisi olan kişiler bu davranışlarından dolayı çevresindekilerle sürekli bir çatışma içerisindedir. Kimse tarafından anlaşılmadığını, hayatının her anında yanında olan telefonun kendisine iyi geldiğini düşünür. Bu his kişiyi telefona daha çok bağlar.

Kişi akıllı telefonu dünyadan kurtuluş olarak yorumlar. Cep telefonu bambaşka bir dünyadır ve bu bambaşka dünyada gezinmek, zaman geçirmek gerçek dünyadaki her şeyden daha dikkat çekici ve hoş gelir. Ancak bu dünyada çok fazla vakit geçirmek kişiye birçok olumsuzlukla geri döner.

Cep telefonuna çok bağımlı olan kişiler yakın ve uzak çevresindeki insanlarla sıklıkla iletişim sorunları yaşar. Kişi sadece sosyal hayatında sıkıntılar yaşamaz. Okul ve iş hayatında da akıllı telefon bağımlılığından dolayı sorunlar yaşar. 

Nomofobi hastalığına sahip kişilerin akademik ve iş hayatında başarılı olma ihtimali daha düşüktür. Çünkü bu kişiler telefona bakmaktan ders çalışmaya, iş yapmaya odaklanamazlar. Akıllarının bir köşesinde hep telefon vardır.

Nomofobi Nasıl Tedavi Edilir

Nomofobi tedavisi uzman bir terapist tarafından yapılmalıdır. Tedavide kullanılan bazı yöntemler şunlardır:

  • Cep telefonunun sınırlandırılması: Akıllı telefonların sürekli kullanımı nomofobi belirtilerini artırabilir, bu nedenle belirli zaman dilimlerinde kullanım kısıtlamaları faydalı olabilir.
  • Bağımlılık bilinci: Kişinin nomofobi olduğunun farkında olması ve bunu aşmaya yönelik adım atmak istemesi önemlidir.
  • Alternatif aktiviteler: Cep telefonunda geçirilen süreyi azaltmak için farklı aktivitelere yönelmek yararlı olacaktır. Örneğin; kitap okumak, spora gitmek veya arkadaşlarla buluşmak gibi.
  • Meditasyon ve yoga: Stres ve anksiyeteyi azaltmak için yoga pratikleri düzenli olarak yapılabilir.

Terapi: Nomofobi belirtilerini kontrol altında tutmak için profesyonel destek almak, özellikle klinik psikolojik danışmanlık veya terapi faydalı olacaktır.

3 Comments

  1. Ahmet Çağri dedi ki:

    Merhaba, makaleniz çok ilgimi çekti. Nomofobi nedir ve nasıl tedavi edilir konularındaki detaylar ilginç geldi. Ancak, makalede nomofobinin toplum üzerindeki etkilerine değinilmemiş gibi görünüyor. Nomofobinin iş performansı, sosyal ilişkiler ve psikolojik sağlık üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi paylaşabilir misiniz? Teşekkürler!

  2. Merve dedi ki:

    Makaledeki nomofobi belirtileri hakkında daha fazla bilgi alabilir miyim? Bu konuyu merak ediyorum.

  3. Gülperi̇ dedi ki:

    Merhaba, bu makaleyi okurken aklıma bir soru takıldı. Nomofobiye neden olan faktörler nelerdir? Bunların arasında sosyal medyanın etkisi ne kadar büyük? Teşekkürler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BİLGİ TALEP FORMU

Doğru eğitim modelini seçmek, çocukların geleceğinde önemli bir rol oynar. Çocuğunuzun nitelikli eğitimi alması için formu doldurun, rehber öğretmenlerimiz sizi arasın.

Bilgi Talep Formu
DAHA FAZLA İÇERİK

Ders Çalışma Teknikleri

Ders çalışma sürecinde motivasyonun yüksek seviyelerde olması, başarıya giden yolda önemli bir etkendir. Ancak birçok öğrenci, ders çalışmaya başlamakta veya…

Dikkat Eksikliği

Dikkat Eksikliği Nedir? Günümüzün hızlı ve yoğun yaşam temposu, birçok insanın dikkat eksikliği sorunuyla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Özellikle…

Robotik Kodlama

Robotik Kodlamanın Temelleri Robotik kodlama, modern dünyada önemli bir teknolojik alandır ve gelecek için önemli bir kariyer potansiyeli sunmaktadır. Bu…