Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
BİLGİ TALEP FORMU

İnteraktif Eğitim Nedir?

İçerik Rehberi

İnteraktif eğitim nedir sorusu arama motorlarında gün geçtikçe daha çok aratılıyor. Kuşaklar değiştikçe çocuklardaki eğitim ihtiyaçları da farklılaşıyor. Teknolojinin gelişmesiyle çocuklar istedikleri bilgilere her an ulaşabiliyor ve bilgileri görsel olarak görmek istiyor. Bu yüzden de eğitimciler teknolojiyi de öğrenim sürecine katarak sınıf içinde etkileşimli bir ortam yaratıyor. Yeni nesil çocukların öğrenim hayatında interaktif yöntem geleneksel eğitime göre çok daha başarılı sonuçlar doğuruyor. 

İnteraktif yöntem öğrencilerin de ders esnasında konuyla alakalı şekilde çevresiyle etkileşim kurabildiği bir eğitim sistemidir. Bu eğitim sisteminde öğrenciler konular hakkında arkadaşlarıyla tartışıyor, çeşitli aktivitelere katılıyor ve sosyal olarak gelişiyor. Teknolojinin etkin olarak kullanılması sayesinde de öğrenim süreci kolaylaşıyor. 

İnteraktif eğitim katılımı ve aktif olmayı gerektirir. Bu yüzden çocuklarda odaklanma gelişir. Bilişsel aktivitelerle öğrenciler hem eğleniyor hem öğreniyor hem de öğrenmeye karşı motivasyon kazanıyor.

Bu şekilde de bilgilerin kalıcılığı artıyor. Öğrenci odaklı bu sistemde öğretmen bir rehber rolündedir ve öğrencilerle sürekli iletişim halindedir. Öğretmenler sınıftaki etkileşimi artırmak için aşağıdaki gibi tekniklerden yararlanıyor.

İnteraktif Eğitim Teknikleri

İnteraktif eğitim sisteminde birden fazla teknik kullanılıyor. Bu tekniklerle öğrenim süreci hem kolaylaşıyor hem de sınavlardaki başarı oranı artıyor. 

1.  Beyin Fırtınası  

Öğrenciler beyin fırtınası yaparak konu hakkındaki fikirlerini paylaşırlar. Problem çözme ya da konu anlatımdan önce ve sonra beyin fırtınası hem yaratıcı düşünmeyi geliştiriyor hem de fikirlerini özgürce ifade edebileceklerini öğreniyorlar.

2. Tartışma Yöntemi

Tartışma yöntemiyle öğrenciler konular hakkında tartışırlar ve karşıt veya alternatif fikirler üretirler.

3. Oyunlaştırma

Oyunlaştırma yöntemiyle bir konu eğlenceli hale getirilir. Özellikle de soyut konularda akılda kalıcılık bakımından oyunlaştırma yöntemi çok işe yarıyor. 

4. Problem Çözme

Problem çözme zihin kaslarını güçlendirerek zekayı geliştirir.

5. Benzetim 

Bir konunun öğrencilerin daha iyi anlaması için günlük hayatta alışık olunan şeylere benzetilmesi konuyu pekiştirmek için kullanılır.

6. Gösterip Yaptırma

Öğretmen önce nasıl yapılması gerektiğini gösterir daha sonra öğrenciler de öğretmenlerini taklit ederler. 

İnteraktif Eğitimin Faydaları 

Uzman araştırmalarına göre interaktif eğitim öğrencilerin öğrenme becerilerine %70 ila %94 arasında katkı sağlıyor.

  1. Öğrenciler aktif bir eğitim sürecinde oldukları için odak dağılması yaşamazlar çünkü tüm ders boyunca çevresiyle etkileşim halindedir. 
  2. Öğrencilerin eğlenerek öğrenmeleri hedeflenir. Bu yüzden ders esnasında sıkılmazlar. 
  3. Öğretmenler her türlü fikri duymak ister. Öğrenciler fikirlerini sesli söylemekten çekinmezler ve girişken bireyler olurlar.
  4. Deney, faaliyet ve gözlem yaparak somutlaştırma yapılır. 
  5. Teknolojiyi etkin olarak kullanmayı öğrenirler.
  6. Okulu seven bilgiye meraklı kişiler olarak büyürler. 

Tekdüze ve klasikleşmiş eğitim sisteminin tersine bu sistemde çocuklar, birey olma duygularını geliştirerek sosyal, analitik düşünen, problem çözebilen ve etkili iletişim kurabilen kişiler oluyorlar. 

Gökkuşağı Koleji hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DAHA FAZLA İÇERİK

Eğitici Oyunlar

Çocukların gelişimi, onların hayatının en önemli ve hassas dönemlerinden biridir. Bu süreçte çocukların eğitimi de büyük bir önem taşır. İşte…

Öğrenciler İçin Kariyer Planlaması Neden Önemli ve Ne Zaman Başlamalı?

Kariyer yolculuğu, çoğu öğrenci için karmaşık ve zaman zaman kafa karıştırıcı bir labirent olabilir. Gençler için geleceğini planlamak, hem akademik…

Özel Okullarda Bursluluk Sınavı

Eğitim hayatının belki de en önemli dönemeçlerinden biri olan bursluluk sınavları, öğrenciler için hem bir fırsat hem de bir meydan…