Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
BİLGİ TALEP FORMU

IB PYP – Sadece Sınava Değil, Geleceğe Hazırlar

İçerik Rehberi

Okul öncesi sıralarında başlayıp üniversitenin sonlarına dek süren bir yolculuk, öğrenci olmak… Öğrencilik kavramını düşündüğümüzde aklımıza gelen ilk olgulardan birisi çoğu zaman “sınav” oluyor. Öğrenci olarak, çocukluğun ve gençliğin büyük bir dönemini sınavlara hazırlık süreçlerine ayırıyoruz. Geriye dönüp baktığımızda ise okul hayatının önemli bir bölümünü sınavlarla hatırlıyoruz. Geçmişte bildiğimiz sözlü sınavlardan yeni nesil sorulara, quizlere dek öğrenciliğin dönüm noktalarında ve hatta uzun yıllar geçtikten sonra akılda kalan okul anılarında da sınavlar büyük bir yer tutuyor.

Çocuklu yaşlarda başlayan, “Büyüyünce ne olacaksın?” sorularının cevabı hayal ve hedeflerle dolu olsa da meslek hedeflerimizin yolu sınavlarla mutlaka kesişiyor. Çünkü ailelerimizden başlayarak yakın çevremizde, sınıfta, mahallede çok aşina olduğumuz bir gerçek var.  O da “İyi bir geleceğin, iyi bir mesleğin olmasını ve saygın bir hayatının olmasını istiyorsan derslerinin iyi olması gerekir. Derslerinin iyi olması yetmez, sınavlardan da iyi puanlar almak zorundasın.”

Geçmişten bugüne kadar insanlığın büyük bir çoğunluğunda “Gelecek eşittir eğitim” düşüncesi hâkim… Gelin hep birlikte kendimize, pek çok kişinin, bazen en yakınlarımızın ve hatta bazen kendimizin inandığı gerçekler hakkında biraz soru soralım.

  • Eğitim odağında sadece ‘sınav’ mı olmalıdır?
  • Sadece iyi puana odaklanarak o amaçla çalışmak iyi bir eğitim metodu mudur?
  • Bir öğrencinin geleceğe hazır olması için sadece puanları mı düşünmesi gerekir?
  • Dersleri benimseyerek günlük hayatta da uygulamaya çalışması gelişim açısından mantıklı bir yol mudur?
  • Puanları, sınav sistemini, cevap anahtarını değil de yaşam için gerekli bilgileri ve mantığı anlamaya çalışmak bir öğrenciyi daha başarılı yapar mı?
  • Hem sınavlarda başarılı olmak hem de dünyayı anlayarak gelişim sağlamak mümkün mü?

Araştırma, merak ve sorgulama insanları her zaman geliştirmiştir. İnsanların bir adım ileriye gitmesini sağlamıştır. Düşünmeye başlamak ve kendimize sorular yöneltmek bizi ilham verici noktalara yönlendirir. Yukarıda yer alan sorulardan son madde oldukça kritik bir değer taşımaktadır. Çünkü son madde gelişim kavramını ele almaktadır. Puanları, sınavları veya gelecekte mesleği düşünmenin yanı sıra gelişimin de önemini vurgulamaktadır. Gelecek  ve gelişimin doğru orantılı bir şekilde ilerleyebileceğini göstermektedir. Başarılı bir geleceği hedefleyen ve yaşamanın anlamının ve mantığınn kavrandığı bir eğitim süreci hedefi; öğrenci için doğru bir hedeftir.

International Baccalaureate Diploma ve PYP eğitimi; çok yönlü, çok özellikli, uluslararası bilince sahip dünya vatandaşı bireyler yetiştirmek için tasarlanmıştır. IB Diploma Programı, öğrencilerin gelecekte icra etmek istedikleri mesleklere yönelik ders seçim imkanını, çift yabancı dilin eş zamanlı bir şekilde öğrenilmesiyle sağlar. IB Diplomasına sahip öğrenciler 2050’yi aşan sayıda uluslararası üniversitede öğrenim görme yetkinliğine sahip olur. Sporu, sanatı, sosyal hizmetleri büyük bir yükümlülük haline getiren IB PYP ve Diploma Programı verimli ve geleceğe yönelik büyük hedef koyan bir eğitim süreciyle öğrenci yetiştirir. Böylelikle IB PYP ve Diploma programıyla eğitimine devam eden öğrencilerin vizyonu; sadece sınavlarda başarılı olmaktan çok uluslararası bir birey olup donanımlı altyapılara sahip olmaktır.

Dünya üzerinde vizyonunu en üst noktaya koyan tüm eğitim kurumlarının sahip olmak istediği IB PYP ve IB Diploma Program sertifikasına sahip olan Uluslararası Gökkuşağı Koleji, okulun kapısından girmiş her öğrenciyi, küresel bakış açılarına sahip donanımlı bireyler olarak yetiştirir.  Öğrencilik deneyimini, sınavlardan ve puanlardan ayrıştırarak bütüne ve geleceğe odaklı düşünmeleri için yoğun çalışmalar gerçekleştirir.

Uluslararası Gökkuşağı Koleji ile yolları henüz yeni kesişmiş küçük yaştaki öğrencilerin ilk tanıştıkları ve deneyimledikleri eğitim kavramı IB-PYP olmaktadır. IB İlk Yıllar Programı, 3-12 yaş aralığında yer alan çocuklara yönelik verilen ilgi çekici, anlamlı ve güven duyulan bir eğitim sistemidir. Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı, yaratıcılığın ve merakı eğitimin merkezine alarak, tüm öğrencilerin eğitim dönemleri süresince öğrenmeye duydukları sevgiyi büyütmeyi temel almaktadır.

Öğrencilerin öğrencilik bakış açılarını değiştirerek geliştirmeye, geliştirerek öğrencileri yetiştirmeye odaklanmış olan Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı ile öğrenciler yaratıcı düşünmeyi, pratik çözümlemeyi ve proaktif davranmayı kavrar. Gerekli zamanlarda doğru inisiyatif kullanmayı öğrenir. Bilgi ve birikimden kaynaklanan temeli sağlam bir özgüven, hem şimdi hem de gelecekte de birçok yarar sağlar. International Baccalaureate eğitim deneyimini yaşayan öğrenciler; kriz anlarında doğru karar verecek olgunluğu ve dünyayı daha iyi bir hale getirecek çalışmalar yapmanın inancını da içlerinde bulurlar.

Uluslararası Gökkuşağı Koleji öğrencileri ve velileri, IB seviyelerinde eğitimleri alan öğrencilerin farklı bir eğitim modelinden geçtiklerini ilk anlardan itibaren fark etmektedir. Çünkü alışılagelmiş olan konvansiyonel öğretim sistemini evrensel bir boyuta taşıyan ve öğrencilere özgün bir vizyon kazandıran IB İlk Yıllar ve Diploma Programı öğrencileri sadece sınava değil geleceğe hazırlar.

Öğrencilere yeni bakış açıları, büyük hedefler ve geleceği şekillendiren deneyimler kazandıran IB programından mezun olan uluslararası öğrencilerden örnek vermek; eğitim seviyesinin anlaşılması için oldukça faydalı olacaktır.

İlk örnek; dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip olan ülkeler arasında yerini alan Kanada’nın 23. ve şu anki başbakanı Justin Trudeau… Bir IB mezunu olan Justin Tredeau, Kanada tarihinin ikinci en genç başbakanı olarak bilinmektedir.

Japon mühendis Akihiko Hoshide, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun eski komutanı ve Japon Uzay Araştırma Ajansı’nın astronotu olarak görev almıştır. Takvimler 30 Ağustos 2012’yi gösterdiğinde IB mezunu Hoshide, uzayda yürüyen üçüncü Japon astronot olarak tarihe adını yazdırmıştır.

Son yıllarda büyük bir gelişme kat ederek birçok sanatçı yetiştiren Meksika sinemasının parlayan yıldızı Gael Garcia Bernal, Amerika’da ve dünyada en çok bilinen ödül töreni Oscar’da aday olan filmlerde başrol oynamıştır. Uluslararası Bakalorya mezunu olan Bernal, sinema sektöründe oyuncu olarak yer almanın dışında yönetmenlik koltuğuna da birkaç kez oturmuştur.

1985 doğumlu İngiliz oyuncu Carey Mulligan, İngilitere’de birçok sinema ve televizyon projelerinde yer almıştır. IB Mezunu Mulligan, rol aldığı birçok filmle dünyanın çeşitli yerlerinde büyük hayran kitlesi kazanmış olup Oscar ödül töreni olmak üzere birçok festivalde en iyi kadın oyuncu kategorisinde aday olarak ödüller kazanmıştır.

İnternet dünyasının neredeyse ilk büyük sosyal medya platformu olan ve en değerli şirketler listesinde zirveyi zorlayan Facebook’un kurucularından birisi olan Dustin Moskovitz, gelmiş geçmiş en popüler internet girişimcilerinden birisidir. International Baccalaureate Diploma programından mezun olan Amerikalı girişimci Moskovitz, yine iş dünyasında çokça bilinen bir yazılım olan Asana’yı 2008 yılında kurmuştur.

1967 doğumlu Willem-Alexander, 2013 yılında Hollanda’da Kral olarak tahta çıkmıştır. Uluslararası Bakalorya mezunu olan Kral Willem-Alexander, tahta çıkmadan önce Hollanda Su Danışma Komitesi Başkanı, Olimpiyat Komitesi üyesi, Birleşmiş Milletler’in Su ve Sanitasyon Danışma Kurulu Başkanlığı gibi görevler yapmıştır. Alexander, tahta çıktığında Avrupa kıtasının aktif olarak görev yapan en genç ikinci hükümdarı olarak tarihe geçmiştir.

IB İlk Yıllar ve IB Diploma programı; yukarıda yalnızca birkaç örneği verilen isimlerde görüldüğü gibi sanat, spor, bilim, teknoloji, tıp ve politika gibi dünya sahnesinde oldukça önem taşıyan her alana istihdam sağlamıştır. Yetiştirilen öğrenciler kritik görevlerde dünya sahnesinde büyük başarılara imza atarken birer kanaat önderlerine dönüşmüşlerdir. Adından gururla bahsettiğimiz bireyler, kendi kulvarlarında ürettikleriyle ve geliştirdikleriyle iyi bir eğitim temelinin ne kadar önemli olduğunu tüm hayran kitlelerine göstermişlerdir. Performansa yönelik eğitimin çizdiği rotanın uçsuz bucaksız başarılara giden yol olduğunu tüm dünya bu örnekler sayesinde kavramıştır.

Ağırlıklı olarak sınava yönelik çalışmaların yer aldığı geleneksel eğitim modelleri, bir öğrencinin potansiyelinden eksik verim alınmasına yol açmaktadır. Ezbere dayalı çalışma sisteminde öğrencilerin farklı branşlarda sahip olduğu yeteneklerin ve becerilerin farkına varılma olasılığı oldukça düşüktür. Uluslararası Eğitim disiplinlerinde öğrencinin; spora, sanata, bilime, kültüre, teknolojiye veya herhangi bir daldaki uzmanlığa yeterliliği çok erken yaşlarda tespit edilmektedir.

Uluslararası Gökkuşağı Koleji’nin donanımsal çeşitliliği ve alanlarında uzman öğretmen kadroların iştiraki ile öğrencilerin yatkınlıkları en kısa süre içerisinde tespit edilir. Öğrenciler ilgi duydukları alanlarda çalışmalarını yoğunlaştırır. Öğrencinin bir branşa yönelerek o alandaki çalışma sürelerini artırması, o öğrencinin profesyonelliğini en erken zamanda kazanmasını sağlamaktadır. Bu sayede bir öğrenci uluslararası düzeyde akademik eğitimini sürdürürken ilgi duyduğu, becerilerinin olduğu farklı disiplinlerde de gelişimlerini sürdürerek çok yönlü bir birikime sahip olur.

Gelişimin, becerinin, geleceğin ve başarının hedef alındığı uluslararası eğitime 25 yıllık tecrübesini katan Uluslararası Gökkuşağı Koleji, her öğrenciye büyük değer katma amacı edinerek eğitim modelini belirlemiştir. Verilen eğitimler ve yetiştirilen öğrenciler, sadece sınavlarda değil, gelecekte de ülkelerini ve dünyalarını olduklarından daha iyi bir hale getirmenin amacını taşımaktadır. Uluslararası Gökkuşağı Koleji, uluslararası eğitime açılan bir kapıdır. Gökkuşağı’nın her rengi, ülkenin ve dünyanın aydınlık geleceğidir.

PYP (Primary Years Program) hakkında daha detaylı bilgi için -> https://gokkusagi.k12.tr/ib-ilk-yillar-programi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DAHA FAZLA İÇERİK

Öğrenciler İçin Kariyer Planlaması Neden Önemli ve Ne Zaman Başlamalı?

Kariyer yolculuğu, çoğu öğrenci için karmaşık ve zaman zaman kafa karıştırıcı bir labirent olabilir. Gençler için geleceğini planlamak, hem akademik…

Özel Okullarda Bursluluk Sınavı

Eğitim hayatının belki de en önemli dönemeçlerinden biri olan bursluluk sınavları, öğrenciler için hem bir fırsat hem de bir meydan…

Okullarda Sürdürülebilirlik Eğitimi: Öğrencilere Çevre Bilinci Kazandırma

Çevre bilinci ve sürdürülebilirlik, günümüz dünyasında giderek daha fazla önem kazanıyor. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve çevresel sorunlarla karşı…