IB Dünya Okulu, kültürler arası saygı ve bir arada yaşama kültürünün esas olduğu daha yaşanabilir bir dünya için değişime öncülük edecek duyarlı, birikimli, lider ruhlu gençler yetiştirmeyi amaçlayan bir eğitim programı olan International Baccalaureate yani Uluslararası Bakalorya’yı uygulama yeterliliği ve yetkisi bulunan okullara verilen isim. Okullar, devletler ve uluslararası kuruluşların ortak çalışmasıyla oluşturulan ve geliştirilen IB programı, 158 ülkede 5300’ün üzerinde okulda 1.4 milyondan fazla öğrenciye ulaşmış durumda.
IB programını diğer müfredatlardan ayıran en önemli özellik, öğrenciye bir bilgiyi öğretmekten ziyade öğrenmeyi öğretmesi, bir düşünme biçimi kazandırmasıdır. IB programı öğrenciye eleştirel, yaratıcı ve etik düşünme, araştırma ve analiz, yazılı ve sözel iletişim, zaman yönetimi ve iç disiplin, sosyal ilişkiler kurma ve sürdürme gibi beceriler kazandırmayı hedefler. Sınav odaklı olmayan IB programı, öğrenciyi yaşam boyu faydalanacağı niteliklerle donatır. Dolayısıyla IB programının öğretmenleri ve okulları da tıpkı bu program gibi özel niteliklere sahip olmalıdır.
IB Öğretmeni Nasıl Olur?
IB programını işleyecek öğretmenler öncelikle IB felsefesi, öğretim yöntemleri ve uygulama aşamalarını içeren kapsamlı bir eğitimden geçer. IB programı, öğrenciyi merkeze alan yaklaşımıyla klasik öğretim metotlarından ayrılarak öğretmene, öğrencinin aktif olduğu bir öğrenme sürecini inşa etmeyi görev biçer. Aynı zamanda programın yerel ihtiyaçları gözeten, eleştirel katılımı ve sürekli gelişimi teşvik eden esnek yapısı nedeniyle IB öğretmeni de son derece aktiftir.
IB Dünya Okulu Nasıl Olur?
Sürekli Yenilenme ve Gelişim
IB Dünya Okulu unvanı almak ve öğrencilerine IB eğitimi vermek isteyen okulların öncelikle birçok kapsamlı değerlendirme içeren IB onay sürecini başarıyla tamamlaması gerekiyor. IB’nin periyodik değerlendirmeleri onayın ardından da devam ediyor. Dolayısıyla IB Dünya Okulunun, IB programının ana yaklaşımlarından biri olan sürekli yenilenme ve gelişim anlayışını benimsemiş olması büyük önem taşıyor.
Uluslararası Bilinç
IB programının öğrencilere kazandırmak istediği başlıca niteliklerden biri uluslararası bilinç. Bu bağlamda IB Dünya Okulu çok dilli bir eğitim programı yürütmek durumunda. Çok dilliliğin yanında çok kültürlü bir okul ortamı öğrencilerin IB programının felsefesini içselleştirmelerine yardımcı olur.
Deneyim Alanları
IB programı öğrencinin deneyerek ve yaşam içinde öğrenmesi yaklaşımını benimsiyor. Dolayısıyla IB Dünya Okulu, her alana özgü kapsamlı laboratuvarlar, sanat ve spor alanları barındırmalı.
Sanat ve Spor Etkinlikleri
IB programı öğrencinin akademik yeteneklerinin yanında fiziksel, duygusal ve sosyal olarak bütünlüklü gelişimini hedefliyor. Bu bağlamda sanat ve spor etkinlikleri programın ayrılmaz bir parçası. Bu faaliyetler bir yandan öğrencinin entelektüel birikimini artırırken bir yandan da eleştirel ve yaratıcı düşünme, etkili iletişim, takım çalışması gibi becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyor.
Teknolojik İmkânlar
IB programı öğrencinin sürekli gelişen teknolojilere uyum sağlayabilmesini, onları aktif ve verimli bir şekilde kullanabilmesini amaçlıyor. Dolayısıyla IB Dünya Okulu hem fiziksel hem de yetkinlik bağlamında STEM ve robotik kodlama gibi teknoloji dersleri verebilecek nitelikte olmalıdır. Bu dersler teknoloji becerilerini geliştirmenin yanında yaratıcılık, problem çözme gibi kabiliyetleri de destekliyor.