Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
BİLGİ TALEP FORMU

En “Faydalı Eğlence” Nedir?

İçerik Rehberi

En “ Faydalı Eğlence ” Nedir?

Güzel sanatlar denince akla hemen resim, müzik, sinema gelir. Nedir güzel sanatlar? Kaça ayrılır? Ne açıdan “güzel” diyoruz bu sanatlara? Sanata hangi amaçlarla yöneliyoruz veya sanatı çoğu zaman farkında olmasak da neden hayatımızdan çıkaramıyoruz?

Kabaca tasnif edecek olursak güzel sanatlar; fonetik (işitsel), plastik (görsel) ve dramatik (ritmik, harekete dayalı) olmak üzere üç kola ayrılır. Edebiyatı ilk bakışta güzel sanatların içine birçok insan dahil etmeyebilir. Oysaki müzikle birlikte fonetik kısımdadır. Burada Haşim’in: “Şiir, musiki ile söz arasında; fakat sözden çok musikiye yakın bir dildir.” sözü hemen akla gelmelidir. Edebiyatın bir türü olan şiiri; müziğe, sese diğer türlerden daha ziyade yakın buluyoruz ancak edebiyat genel anlamda duy’ulan bir sanattır.

Plastik kısımda resim, heykel, mimari, hat, tezhip gibi sanatlar akla ilk gelenlerdir. Görmeye dayalı bu sanatlar bizi renkleriyle, şekilleriyle, incelikleriyle bir âlemden başka bir âleme taşır. Hissiyatımızı anında değiştirir. Bu alanda eser verebilmek için yetenek, sanatçı ruh ve duyarlılık bir arada bulunmalıdır.

Sanat

Dramatik kısımda ise sinema, opera, bale ve tiyatro gibi sanatlar bulunmaktadır. Bu üçüncü gruba giren sanatlarda diğerlerinden farklı olarak görsellik ve işitselliğin yanında hareket de bulunur: Sahne(performans) sanatlarıdır. Günümüzde ise en çok sinema, tüketim çılgınlığının mabetleri sayılan AVM’lerde yiyecek, içecek veya herhangi bir eşya gibi tüketilen bir meta olmuştur. Hâl böyle olunca sinema sektöründe seviye düşmüş ve birçok kaliteli yapım halkın kolay ulaştığı AVM’ler yerine özel salonlarda gösterilmeye başlanmıştır. (Kadıköy Rex sineması, Beyoğlu sineması gibi özel salonlar ve Başka Sinema, Film Ekim’i gibi festivaller aracılığıyla)

Sinemada bu şekilde kaliteli yapım bulmak zorlaşınca, opera ve bale gibi Batılı türler ise maalesef hâlâ birçok ön yargıyı ve izleyici açısından izlenmesi daha zor olması ve spesifik algılanmaları bakımlarından elimizde belki de gençlerin kolayca ulaşabileceği ve zevk alabileceği tek bir sanat kalıyor: Tiyatro. Edebiyatçılarımızın modern tiyatroyla tanışması Avrupa yoluyla olmuştur. Namık Kemal Avrupa’da tiyatronun sadece bir eğlence aracı olmadığını aynı zamanda halkın kültür seviyesini yükselten konumunu görünce tiyatroya diğer edebi türlerden daha fazla önem vermiş ve halk tarafından da sevilmesine büyük katkı sağlamıştır. Kemal’e göre tiyatro En Faydalı Eğlence’dir. Tiyatro âdeta bir Ahlâk ve Lisan Mektebi’dir.

Faydalı Eğlence ve Etkinlikler

Bu noktada faydalı eğlence sözünü iyi anlamak gerekir. Günümüz gençliği öğrenmekle eğlenmeyi öylesine keskin hatlarla ayırmıştır ki eğlenirken öğrenebilecekleri bu nadide sanat onlar için bulunmaz bir fırsattır. Tiyatroda canlı bir şekilde oyuncuları görebilmek, jest ve mimikler, dekor, doğru seçilmiş bir oyunla birleşince çocuklarda da gençlerde de inanılmaz etkiler yaratabilir. Oyun süresi boyunca ince mesajlar kimi zaman güldürerek kimi zaman düşündürerek verilirken seyirci farkında olmadan oyunun etkisi altına girer. Güzel vakit geçirmiş olmanın yanında oyun sonunda zihinde kalan parçalar, hissedilen duygular tarifsiz bir his yaşatır. Bu amaçla Bahçelievler Gökkuşağı Koleji olarak lise öğrencilerimizi bu dönem üç farklı oyuna götürdük. (Metot, Giydirici ve Seksen Günde Devr-i Alem) Oyunların öğrencilerimizde farklı izlenimler bıraktığını ve öğrencilerimizin her seferinde farklı oyunlara gitmek için can attıklarını gözlemledik. Bizim için bu en güzel teşekkürdür. Bu tarz sanatsal etkinliklerin artması temennilerimizle…

İffetnur Gülhan

Gökkuşağı Koleji Bahçelievler Kampüsü

Edebiyat Öğretmeni

 

Facebook Sayfamız için -> https://www.facebook.com/gokkusagikoleji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DAHA FAZLA İÇERİK

Öğrenciler İçin Kariyer Planlaması Neden Önemli ve Ne Zaman Başlamalı?

Kariyer yolculuğu, çoğu öğrenci için karmaşık ve zaman zaman kafa karıştırıcı bir labirent olabilir. Gençler için geleceğini planlamak, hem akademik…

Özel Okullarda Bursluluk Sınavı

Eğitim hayatının belki de en önemli dönemeçlerinden biri olan bursluluk sınavları, öğrenciler için hem bir fırsat hem de bir meydan…

Okullarda Sürdürülebilirlik Eğitimi: Öğrencilere Çevre Bilinci Kazandırma

Çevre bilinci ve sürdürülebilirlik, günümüz dünyasında giderek daha fazla önem kazanıyor. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve çevresel sorunlarla karşı…