Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
BİLGİ TALEP FORMU

Ebeveyn Rolü

İçerik Rehberi

Bir Kitapsever Yaratmada Ebeveyn Rolü

Öğrenilmiş doğal gelişim sürecini bir kitapsever yaratmada çocuklarımıza nasıl uygularız?

Yürümeye, anlamaya, sebep-sonuç ilişkisi kurmaya başladığı andan itibaren kitap alışverişlerimizi, tüm okuma eylemlerimizi çocuğumuzla birlikte yapmaya başladığımızda tıpkı yemek-içmek-uyumak vb. temel ihtiyaçlarımız gibi okumanın da hayat boyu süren bir eylem olduğunu ‘sezdirme’ yönüyle çocuklarımıza aktarmalıyız.

Bu doğal gelişim sürecinde çocuk için bu eylem ‘boş vakit aktivitesi’ olmaktan çıkmalı, çocuk, kitap okumak için diğer aktivitelerden feragat etmelidir. Bu süreçte ve diğer tüm alışkanlıkların edinilmesi içinde ‘anne baba kararlılığı’ çok önemlidir. Bugün kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için uğraşan, rol model olmaya çalışan ebeveynler, günden güne değişen tavırlara ve boş vermişliğe düştüğünde, kararsız, otoritesi sarsılmış bir ebeveynden öteye geçemez.

İlk aşamada çocuğun ilgi alanını keşfetmek hem zor hem yorucudur. Küçük yaşlarda, sürekli değişen popüler kültürle beraber çocuğun bakış açısı ve ilgi alanı sürekli değişir. Bu durumda ebeveynler buna saygı duymakla beraber sabırlı olmalı, -saçma-, -gereksiz- vb. tüm yorumların bu alışkanlığa vurulacak bir darbe olduğunu unutmamalıdır.

Kimi fantastik kimi çizgi roman kimi otobiyografik kimi polisiye vb. birçok tarzda, ilgilerine göre seçtiği kitapları onlardan heyecanla dinlemeli, hatta onlarla birlikte okuyarak yorumlamalıdırlar.

Sorular;

Sen olsaydın bu kitabın sonunu nasıl bitirirdin?

Seni en çok etkileyen bölüm neydi?

Kitaba ismini sen verseydin ne olurdu?

Kitapta seni duygulandıran şey neydi?

Yazarın kullandığı dili beğendin mi?

Bu tarz başka kitaplara da bakalım mı?

Bu yazarın diğer kitaplarını okuyup mukayese etmeye ne dersin?

Ve daha birçok soru aslında, ‘’seni ve okuduklarını önemsiyorum, destekliyorum.’’ demenin başka yoludur.

Etkin ve etkili bir insan olmanın, kültürel donanımın, hitabetin, farklı ve zengin düşünmenin, anlamanın-yorumlamanın, hayal gücünün, kelime zenginliğinin, hantallıktan kurtulmanın ve pratik düşünmenin, olgun insan olmanın ve erdemli kalabilmenin anahtarı kitap okumaktadır.

Biz ebeveynler teknoloji çağında kitap bulamama, zaman olmama gibi bahaneleri elimizin tersiyle iterek onlara birçok pencereyi açmanın elimizde olduğunu unutmamalıyız.

Okumak kadar önemli bir diğer eylem yazma eylemidir. Okunan kitapların özetlerini çıkarmak, zihin boşaltma, psikolojik rahatlama, okuduğunu anlama ve yorumlama, kalıcılığı artırma gibi önemli kazanımları edindirir.

Kitap okumayı alışkanlık haline getirmek için ‘hedef belirleme’ ve ‘düzenli okuma’ önemlidir. Örneğin; çocuğumuz ay içerisinde okuyacağı kitapları listeler, her kitap için kendine bir zaman sınırlaması koyar ve ‘’ her akşam muhakkak altmış sayfa ya da bir saat okuyacağım’’ gibi küçük hedeflerle kendini güdülemelidir.

Einstein’ı, Einstein yapan okuma alışkanlığıydı. Mustafa Kemal’in resmi kayıtlarda okumuş olduğu kitap sayısı 4 bine yaklaşıyordu.

Bilimin, sosyolojinin, tarihin, felsefenin, dilin, dinin, ahlakın yolu kitaplardan geçer, bu yolda yürümeyen toplumlar medeniyetten ve uygarlıktan uzak kalmaya mecbur kalırlar.

Çocuklarımızı cafe kültüründen kitap kültürüne taşıyacak olan sizsiniz ebeveynler, o ellerden kitapları hem toplum için hem geleceğimiz hiç bıraktırmayın.

Gökkuşağı Okulları, bu konuda hassasiyetini koruyor, kitap sohbet günleri, kitap sınavları, kitap listeleri, okuma saatleri ile çocuklarımıza bu ışıklı yolun kapılarını açmaya devam ediyor.

Ebru Öğüt

Gökkuşağı Koleji Bahçeşehir Kampüsü

Facebook Sayfamız için -> https://www.facebook.com/gokkusagikoleji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


DAHA FAZLA İÇERİK

Özel Okul Seçiminde Ailelerin Dikkat Etmesi Gereken 5 Kriter

Aileler için özel okul seçimi, çocuklarının geleceğini etkileyen önemli bir karardır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken başlıca kriterler; eğitim kalitesi,…

Çocuklarda Zaman Yönetimi Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Çocuklarda zaman yönetiminin önemi büyüktür ve bu beceri, onların hem akademik hem de sosyal hayatlarında başarılı olmalarını sağlar. Zaman yönetimi…

Hayatımızı Etkileyen Kavram: Dijital Okuryazarlık

Dijital okuryazarlık, bireylerin teknolojik ortamlarda bilgiyi etkin bir şekilde arayabilme, değerlendirebilme ve kullanabilme yeteneğidir. Günümüzde gittikçe artan dijitalleşme, dijital okuryazarlığı…