Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
BİLGİ TALEP FORMU

Doğru Kitap Seçimi

İçerik Rehberi

Doğru Kitap Seçimi

Teknolojiyle küçücük yaşta tanışan ve teknolojinin verdiği hızla bir o kadar hızlı yaşayan çocuklarımıza, hareket etmeyen kitapları sevdirmek oldukça zor bir iş. Sadece teknolojik aletler değil elbette. Bunca değişik oyuncak arasından da hem çocuğun ilgisini çekebilecek hem de ona kazanım sağlayacak kitaplar seçmek fazlasıyla güç.

Herkes çocuğunun bir şeyler okumasını istiyor. Peki ‘’herkes’’ de yeterince kitap okuyor mu? Ebeveyn olarak akşam eve gittiğinizde çeşitli sosyal medya hesaplarında gezip çocuğu kitap okuması doğrultusunda zorlamak pek doğru değil. Çünkü çocukların kendilerine rol model aldıkları insanlar sizlersiniz. Her ne kadar işten yorgun gelseniz, dinlenmek ve eğlenmek isteseniz de çocuğunuzla birlikte okuyacağınız kitaplar onda pozitif bir davranış değişikliği sağlayacaktır. Bu davranış, sürekli hale geldiğinde ve kitapların sonlarında kitap hakkında onlarla istişare ettiğinizde çok daha eğlenceli hale gelerek çocukta ‘’öğrenme’’ gerçekleşecektir. Bu noktada büyük bir fedakârlık yapmak gerekmektedir.

Kitap okuma sırasında gözler ve beyin koordinasyon kurar. Örneğin; harfler tek tek okunmaz, doğrudan kalıp olarak gözükür. Sol beyin harfleri ve kelimeleri çözümler, sağ beyin ise hayal gücünü çalıştırır. Kitapları okurken iki beyin lobu birlikte çalıştığı için insanın kapasitesini en yüksek seviyede kullanmasını sağlar.

Peki kitap alırken nelere dikkat ediyorsunuz?

Kitabın kapağı, tasarımı ve sayfa sayısı, yayın yılı, baskı sayısı, yazar, yayın evi, içindeki bilginin kaliteli olması, araştırılmış, sağlam kaynaklara ve bilimsel bir gerçeğe dayanması…

Kitaplarla İç İçe

Sadece bunlar yeterli mi? Elbette değil. Kitap seçiminde dikkat etmemiz gereken çok önemli hususlar var. Bunlara biraz değinelim. Kitabın konusu ve yazı fontu çocuğun yaş ve psikolojik seviyesine uygun olmalıdır. Kitap tercüme ise tercümanın uzmanlığı göz önünde bulundurulmalıdır. Kitabın yaş seviyesine uygunluğu çok önemlidir. Okuyacak bir şeyler alırken çocuğun seçimlerini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Eğer çocuğumuzun okumak istediği kitabı değil de bizim ona okutmak istediğimiz kitabı seçersek, bu onda çok ters tepebilir ve çocuk bir daha kitap okumak istemeyebilir.

Bir başka husus ise kitaplar alınırken çocuğa kitapları inceleme fırsatı vermektir.  Kitabımızda Türk dili çok iyi bir şekilde kullanılmış olmalıdır. Şart olmamakla birlikte kitabın öğretici, ders verici ve kültürümüzü anlatan nitelikte olması daha uygun olur. Eğer kitaplar resimliyse, anlatılanlarla sayfalarda bulunan resimler eşleşmiş olmalıdır. Tüm bunların yanında çocuğu eğlendirecek ve onu bir şeyler okumaya teşvik edecek nitelikte, sürükleyici kitaplar olması da dikkate değerdir. Bir başka ve benim en çok değer verdiğim ölçütlerden bir tanesi de kitabın dünya kriterlerinde ödül almış olmasıdır.

Görüldüğü gibi bir şeyler okumak kadar okunacak kitapların doğru seçilmesi de önemlidir. Kitap seçiminde özenli davranmak çocuğumuzun ruhsal gelişimi açısından daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır.

Kitaplı günler dilerim.

Kübra Kelleveziroğlu

Gökkuşağı Koleji Ümraniye Kampüsü

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

Facebook Sayfamız için -> https://www.facebook.com/gokkusagikoleji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DAHA FAZLA İÇERİK

Öğrenciler İçin Kariyer Planlaması Neden Önemli ve Ne Zaman Başlamalı?

Kariyer yolculuğu, çoğu öğrenci için karmaşık ve zaman zaman kafa karıştırıcı bir labirent olabilir. Gençler için geleceğini planlamak, hem akademik…

Özel Okullarda Bursluluk Sınavı

Eğitim hayatının belki de en önemli dönemeçlerinden biri olan bursluluk sınavları, öğrenciler için hem bir fırsat hem de bir meydan…

Okullarda Sürdürülebilirlik Eğitimi: Öğrencilere Çevre Bilinci Kazandırma

Çevre bilinci ve sürdürülebilirlik, günümüz dünyasında giderek daha fazla önem kazanıyor. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve çevresel sorunlarla karşı…