Çocuklarda dikkat eksikliği davranışsal problemler sınıfına girer. Günümüzde çocuklarda ve gençlerde %8 oranında rastlanılan dikkat eksikliği günlük yaşantıyı olumsuz etkileyebiliyor.
Ders çalışma ve odaklanma gerektiren işlerde zorlanmalara neden olan dikkat eksikliği hakkında veliler sıkça araştırma yapıyor. Bu yazımızda sizler için dikkat eksikliği belirtileri ve temel nedenlerini sıraladık.
Dikkat Eksikliği Nedir?
Diğer adıyla DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluk) odak gerektiren işlerde kişiyi zorlayan bir problemdir. Hiperaktiviteyle beraber ortaya çıksa da tek başına da gözlemleniyor.
Dikkat bozukluğu problemine sahip bireyler ders çalışmak, dinlemek, görev ve sorumlulukları tamamlamak gibi faaliyetleri hatalı, eksik yaparlar veya yapmayı unuturlar. Dalgınlık hâliyle beraber düşünceleri ve konsantrasyonu tek bir konu üzerinde toplamak zordur.
Özellikle dikkat bozukluğu olan çocuklar dersleri dinlemekte zorlanabilir, sesler ve cisimler odağını çok hızlı dağıtabilir, sınıfta sıkılabilir ve bildiği soruların yanıtlarını dahi dikkatini toplayamadığı için yanlış cevaplandırabilir. Çocuklarda dikkat eksikliği tedavi edilmediğinde bu gibi sebeplerden dolayı çocuk düşük notlar alabilir, stres belirtileri gösterebilir.
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Neden Olur?
Dikkat eksikliğinin oluşumunda pek çok etki bulunuyor. Genetik faktörler, beyin yapısı ve çevresel faktörler nedeniyle dikkat eksikliği gözlemleniyor. Ailede DEHB bireyin olması çocuklarda da görülme oranını artırıyor.
Aile içi şiddet gibi çocuğu olumsuz psikolojiye sürükleyen durumlarda da dikkat eksikliği ortaya çıkabiliyor veya artabiliyor. Annenin hamilelik sürecinde alkol ve sigara tüketmesi doğacak çocukta dikkat eksikliği ihtimalini artırıyor.
Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda dikkat eksikliğini ayırt etmek yetişkinlere göre daha kolaydır. Belirtilerin en başında okul notlarında düşüş yer alır. Dikkatini toplamakta ve korumakta zorluk çeken çocuğun dersleri takip edememe sebebiyle ders notları düşer.
Derslere ilgisizlik başlar. Odasını toplama, göz teması kurma, hikâye veya olay anlatma, ödev yapma, kitap okuma, verilen görevleri ve sorumlulukları yerine getirme gibi tek bir konuya odaklanması gereken ve süre isteyen işleri yerine getirememe başlıca belirtilerdir. Bu belirtiler yetişkinler ve çocuklar için benzerlik gösterir.
Dikkat Eksikliği İçin Neler Yapılmalıdır?
Çoğu çocuk dikkat eksikliğiyle mücadele verirken farkında olmasa da yıpranır. Görev ve işleri yerine getirmek istese de nasıl yapacağına ve nereden başlayacağına karar veremeyebilir, süreç esnasında odağını kaybedip tekrar toparlayamayabilir.
Bu hususta ebeveynlerin desteği bir hayli önem kazanıyor. Her ne kadar sıkılgan gözükseler de dikkat dağınıklığı olan çocuklarla sıkça konuşmak önemlidir. Onların daha rahat takip edebileceği kısa ve öz cümleler kurulmalıdır.
Çocuklarda dikkat eksikliğini aşmaya yarayan pek çok egzersiz bulunuyor. Evde en kolay yapılabilecek ve oldukça başarılı bir yöntem olan gözlem yapmak çocukların odak korumasında yardımcı olur. Evde seçilen herhangi bir nesne ya da oyuncak ebeveynler ve çocuklarla gözlemlenir ve üzerinde sohbet edilir.
Örneğin bir bebeğin saçlarının rengi ve yapısı hakkında konuşmak çocuğun odağını saçlara yöneltir ve konuşma sırasında da odağın saçta kalmasında yardımcı olur. Bu egzersiz sık sık yapıldığında gelişme gözlemlenir.
Nefes egzersizleri dikkat süresini uzatır ve daha güçlü bir odak sağlar. Sık sık nefes egzersizi yapmak, tempolu yürüyüş yapmak, balon şişirmek ve üflemeli çalgılarla ses çıkarmak dikkat eksikliğini aşmada oldukça etkilidir.
Çocuklarda dikkat eksikliği gözlemlendiği zaman sınıf öğretmenleri, rehberlik öğretmenleri ve terapistlerden mutlaka destek alınmalıdır. Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri gözlemleniyorsa en erken şekilde terapistlere danışılmalıdır.
Gökkuşağı Koleji hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin.