BİLGİ TALEP FORMU

Çocuğumun Ders Çalışması İçin Ne Yapmalıyım?

İçerik Rehberi

Ders çalışma alışkanlığı her çocuğun kazanması gereken bir alışkanlık olsa da hemen hemen her çocuk bunda zorlanır. Ders çalışmama sorunu birçok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. Fiziksel koşullardan psikolojik sebeplere çocuğunuzun yaşamını gözden geçirerek sorunun kaynağını bulmaya çalışabilirsiniz.

Ders çalışmak istememesinin nedenlerini çocuğunuza sorabilirsiniz. Elbette bazı sorunları bilince çıkaramamış olabilir fakat yine de cevapları size ipucu verecektir. Sorunun kaynağı her ne olursa olsun çözüm için yapabileceğiniz bazı ortak şeyler var. 

  • Empati kurun

Öncelikle çocuğunuzu anlamaya çalışın. Kendi çocukluğunuzda ders çalışmakta nasıl zorlandığınızı hatırlayın. Eğer çalışıyorsanız sizi motive eden şeylerin neler olduğunu düşünün. 

Her halükarda bunları çocuğunuzla konuşun fakat asla “ben çalışıyordum sen çalışmıyorsun” gibi cümleler kurmayın. Burada amaç onu anladığınızı hissettirmek ve kendi çıkış yolunuzu anlatarak onu teşvik etmek.

  • Beklentilerinizi yeniden değerlendirin

Beklentileriniz çocuğunuzun düzeyine uygun mu? Beklentileriniz çocuğunuzun üzerinde bir baskı yaratıyor mu? Beklentilerinizi nasıl ifade ediyorsunuz? Bu soruların cevabını dikkatle düşünmeniz çok önemli. 

Çoğu çocuk kendisinden bekleneni asla karşılayamayacağını düşündüğü için ders çalışma alışkanlığı kazanamıyor ve daha da önemlisi kendini çaresiz ve değersiz hissediyor. Çocuğunuz ders çalışmanın bir gereklilik olduğunu anlamalı fakat ona olan sevginizin hiçbir koşula bağlı olmadığını net bir şekilde hissetmeli. 

Kendini güvende ve mutlu hisseden çocuklar içsel motivasyon kaynaklarını daha kolay geliştirerek çalışma alışkanlığını daha rahat kazanıyor. 

  • Motivasyon cümlelerinizi pozitif seçin

Çocuğunuza ders çalışması gerektiğini anlatırken ona ders çalışmazsa ne olacağından çok çalışırsa ne olacağını anlatmayı seçin. Ona başarının hazzından bahsedebilir, çalışmak için yüreklendirebilirsiniz. 

Fakat ders çalışmazsan başarısız olursun gibi cümleler kurmamayı tercih edin. Çünkü bu olumsuz telkin çocuğunuzun üzerinde bir baskı oluşturarak çalışmaktan daha çok kaçmasını sağlayabilir. 

  • Süre belirleyin

Çocuğunuzla birlikte her gün ders çalışmak için bir süre belirleyin ve bu süreye sadık kalın. Ders çalışma alışkanlığı kazanacağı bu süreçte çocuğunuzun düzeyine göre kısıtlı bir süre belirlenebilir. Önemli olan düzenli olarak her gün bu süreye sadık kalarak çalışması. Zamanla kendi isteği ölçüsünde artırması için onu teşvik edebilirsiniz.

  • Fiziksel koşulları düzenleyin

Bir ders çalışma alanı belirleyin ve etrafındaki dikkat dağıtıcı unsurları kaldırın. Belirlediğiniz alanın ferah, aydınlık bir ortam olmasına dikkat edin. Bu alan sadece ders çalışmak için kullanılacak bir alan olsun.

Çocuğuna ders çalışma alışkanlığı kazandırmak isteyen ebeveynler için bir yazı hazırladık. Eğitim hakkında daha çok bilgi için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BİLGİ TALEP FORMU

Doğru eğitim modelini seçmek, çocukların geleceğinde önemli bir rol oynar. Çocuğunuzun nitelikli eğitimi alması için formu doldurun, rehber öğretmenlerimiz sizi arasın.

Bilgi Talep Formu
DAHA FAZLA İÇERİK

Ders Çalışma Teknikleri

Ders çalışma sürecinde motivasyonun yüksek seviyelerde olması, başarıya giden yolda önemli bir etkendir. Ancak birçok öğrenci, ders çalışmaya başlamakta veya…

Dikkat Eksikliği

Dikkat Eksikliği Nedir? Günümüzün hızlı ve yoğun yaşam temposu, birçok insanın dikkat eksikliği sorunuyla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Özellikle…

Robotik Kodlama

Robotik Kodlamanın Temelleri Robotik kodlama, modern dünyada önemli bir teknolojik alandır ve gelecek için önemli bir kariyer potansiyeli sunmaktadır. Bu…